Nyktert tänkt

Det kan sannerligen verka som en kamp mot väderkvarnar när nykterhetsorganisationer just nu försöker skapa opinion genom Folknykterhetens vecka. Nykterhet är knappast vad som uppmuntras i vår gemensamma offentliga miljö idag. Tvärtom får vi, såväl i media som i andra sammanhang, lära oss att alkohol har sin givna plats när människor umgås. Själv har jag, sedan jag gick med i Facebook, frapperats över hur inte bara alkoholen tycks flöda i statusuppdateringarna utan också hur alkoholromantiken växer och frodas. Detta trots att alla något så när medvetna människor måste ha insett att alkoholen ligger bakom merparten av allt våld, orsakar stora kostnader för samhället, att den bryter ner såväl fysisk som psykisk och social status och bygger in otrygghet i hundratusentals svenska barns uppväxtmiljö.

Även bland mina frikyrkliga facebook-vänner, som liksom jag är uppväxta i en miljö där det var självklart med nykterhet, tycks det ha blivit viktigt att markera sin numera avslappnade och coola attityd till alkohol.

Nu tycker säkert en hel massa människor att jag moraliserar, är en tråkig gammal kristen puritan som inte följt med in i den nya tiden och envisas med att påstå att alkoholintag är stor synd.

Det är inte min uppfattning. Jag har heller ingen som helst ambition att försöka styra, döma eller se ner på andra människors personliga val och livsstil, även om jag kan beklaga dem.

Jag kan bara styra mina egna val och för min del framstår det som en synd att inte ta mitt ansvar gentemot alla de människor som drabbas av alkoholens mindre charmiga sida, det vill säga missbrukarna – etablerade såväl som blivande – och deras familjer.

Det må vara som att slåss mot väderkvarnar, men viktigt nog för att visa att det är möjligt att göra ett annorlunda val.

Så därför tänker jag nu, helt enligt principen ”Förbanna inte mörkret – tänd ett ljus” alliera mig med en motkraft i samhället. Vita nykter – här har ni min support. Jag väljer att fira Folknykterhetens vecka genom att komma ut som den nykterist jag alltid varit.

 

Det här inlägget postades i Kyrka och samhälle. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nyktert tänkt

  1. Leif Ottenvang skriver:

    Jag håller med dig i allt. Särskilt trist är det att frikyrkomänniskorna inte längre är självklart nyktra. Den där attitydförändringen började märkas för flera decennier sedan. 40-talisterna utmärkte sig som vanligt och började lägga sig till med världsliga manér.
    Jag är ju numera katolik och där kan det bjudas på vin till och med i samband med kyrkkaffet. Jag har svårt att hantera det, men har ännu inte sagt något till kyrkoherden i min församling. Men bland katoliker, precis som bland pingstvänner, finns det människor som har dolda alkoholproblem. För deras skull, eller vår skull kanske jag skulle skriva, borde kyrkan vara en helnykter zon.

  2. Majken skriver:

    Men naturligtvis ska kyrkan vara alkoholfri. Fattas bara annat. Att alla medlemmar inte är nykterister vet vi nog, men i kyrkan ska det inte ens serveras folköl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *