Bra, Attefall

Jag har aldrig engagerat mig i partipolitik. Min röst har hamnat åt lite olika håll under åren och kommer väl så att göra framöver också. Men jag gör ingen hemlighet av att Kristdemokraternas värdegrund i många frågor ligger ganska nära det jag vill stå för.

Av opinionssiffrorna att döma är jag inte ensam om att lite förundrad iaktta partiets svängningar i, och distanserande från, många av sina kärnfrågor. Därför blir jag extra glad när jag läser den här artikeln i Expressen som tar upp en så mycket större fråga än den rubriken ger intryck av.

Det är civilminister Stefan Attefall som med utgångspunkt från debatten om skolavslutningar i kyrkan riktar ljuset mot den beröringsskräck för religion som alltmer tycks prägla beslutsfattare på olika nivåer i samhället, liksom många ledande opinionsbildare.

Genom att ta upp också andra exempel på detta, lyfter Attefall frågan från uppflammande skolavslutningsdebatter en eller ett par gånger om året (då det egentligen handlar lika mycket, eller kanske mer, om tradition än om religion) och kopplar på det stora perspektivet som bland annat handlar om religionsfrihet och yttrandefrihet.

Och det är ju en debatt som måste leva varje dag, året runt. Det skolavslutningsdebatterna visar, med all önskvärd tydlighet, är ju att de demokratiska rättigheter vi tror att vi håller högt, alltför lätt kan negligeras och till och med raseras.

Därför blir jag glad över Attefalls rakryggade artikel och befriande klarspråk.

Fortsätt så, Attefall, så kanske du ensam kan hålla KD över fyraprocentsspärren vid nästa val.

 

Det här inlägget postades i Stora världen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *