Tumvers 2.0 (eller lapp möter app)

Minns ni tumverserna? De där bibelorden man hittade, efter att på måfå ha slagit upp Bibeln i hopp om ett passande budskap till vägledning och tröst just där.

Jag kom att tänka på dem när jag läste på min egen församlings hemsida, och i tidningen Dagen om en så kallad app (ett litet program som kan laddas ner till en Iphone-telefon).

Den heter ”Frid i själen” och kan förmedla goda bibelord som passar som hand i handske till din sinnesstämning. Fantastiskt! En Tumvers 2.0, tänkte jag.

För här har en utveckling skett. Urtumversen var inte alltid så pålitlig. Ibland fick man konstiga, för att inte säga helt obegripliga resultat. Den var alltså ganska slumpartad och inte alltid till någon hjälp, även om jag är övertygad om att Gud då och då samspelade i detta.

En annan variant var ”mannakornen”, små, små papperslappar med en tryckt bibelhänvisning på som förvarades i en liten ask eller skål. När man behövde ett ”tilltal” plockade man upp en lapp och öppnade Bibeln.

Samma där, lite slumpmässigt, även om jag misstänker att vissa besvärliga bibelställen aldrig hamnade på något mannakorn.

Med ”Frid i själen”-appen är det annorlunda. Ingen risk för bakslag där. Med teknikens hjälp, där du kan ställa in din sinnesstämning på en liten mätare, garanteras du ett väl anpassat bibelord. En slags ”feel good-kristendom” skulle man kunna kalla det, om man vill raljera.

Men det vill jag ju inte. Jag tror på bibelordets möjligheter och är säker på att det fungerar också i avancerad, ny teknik.

Men för den som ärligt söker Gud, hans vägledning och hjälp tror jag inte att det räcker, vare sig med tumverser eller elektroniska meddelanden, en uppfattning jag säkert delar med alla inblandade i ”Frid i själen”-appen.

Låt mig därför slå ett slag för ett annat, enkelt sätt att lära känna Bibeln på ett djupare plan. Jag har under några månader haft förmånen att arbeta med något som heter Bibeln idag, en bibelguide för daglig bibelläsning som drivs i ekumenisk anda. Eftersom jag nu inte längre är personligen inblandad i utgivningen, så är jag, fullständigt oombedd, frimodig nog att rekommendera detta.

Det handlar om daglig bibelläsning utifrån en bibelläsningsplan, kompletterad med mycket, korta och lättillgängliga reflektioner om texten, där både teologer, förkunnare och lekmän finns bland skribenterna.

Här väjer man inte för de svåra texterna, men hittar sammanhang som kopplar dem till läsarens dagliga liv.

Det här går att prenumerera på. Det är billigare än Iphone och pålitligare än tumverser, men ger både kunskap och förståelse för Bibelordet som helhet, vilket visar vägen till en varaktig gudsrelation i livets alla lägen.

Det här inlägget postades i Kyrka och församling. Bokmärk permalänken.

2 svar på Tumvers 2.0 (eller lapp möter app)

  1. Stanley Almqvist skriver:

    Kul att läsa. Som så ofta.
    Vi jobbade lite med Bibeln idag för många år sedan, inget fel med det. Men varför så skeptisk mot appar? Jag har två Bibel-appar med ett dussin översättningar i telefonen. Den har man alltid med sig. Varför har inte Bibeln idag kommit som app frågar jag mig?

    • kerstin skriver:

      Nej, jag är inte skeptisk mot appar i allmänhet och inte heller mot denna. Det var innehållet i den, med utvalda bibelord, som fick mig att spinna vidare på jämförelsen med tumverser och mannakorn från ”farmors tid”. Jag tror att ”bibliska” appar mycket fyller en funktion och kan skapa intresse för Bibeln. Och då tyckte jag det passade bra att rekommendera ett mer traditionellt sätt att närma sig Bibeln, för den som vill ha lite mer ”kött på benen.” Varför Bibeln idag inte finns som app vet jag inte, men kanske något för ansvariga att fundera över. Själv är jag gammaldags nog att tycka, att läsning ur en bok också kan fungera, även om man inte behöver ställa det ena mot det andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *