Kyrkoval i mina händer

Söndagens kyrkoval sysselsätter mina tankar en del, vilket väl visar att jag tillhör en minoritet av svenska folket. Valdeltagandet tyder ju på att det i allmänhet råder ett utbrett ointresse för just detta. Själv är jag ju mer frikyrkligt än svenskkyrkligt engagerad, men en tanke om att Svenska kyrkan ändå har en speciell roll i vårt land som bör stödjas, har gjort att jag behållit mitt medlemskap där och jag tänker att det medlemskapet förpliktar till något slags ställningstagande.

Ett inslag i ett av mina favoritprogram i Sveriges radio – God morgon, världen – bringade lite struktur i vad jag har att ta ställning till i detta val och i ett allmänt, lite vilset töcken klarnade en del argument för mitt eget val och förhållningssätt.

Den som missade inslaget kan lyssna här.

De frågor jag nu ställer mig inför söndagens val är:

Tycker jag att det är viktigt att kyrkan får välja sin egen väg?

Hur stor frihet önskar jag att kyrkan ska få för att fullgöra sitt uppdrag?

Vad anser jag vara kyrkans viktigaste bidrag till vårt samhälle?

Vilket budskap vill jag att kyrkan ska förmedla till människor idag?

De här frågorna är lätta för mig att svara på. Och jag kan nog urskilja en nomineringsgrupp som bäst svarar mot mina preferenser.

Men den svåraste frågan som programinslaget väckte hos mig handlar om själva kyrkovalssystemet.

Bidrar jag, genom att gå och rösta, till att ett otidsenligt och ologiskt system för ledarskap i kyrkan bevaras?

Rösta eller inte rösta? Det valet ligger i mina händer nu och jag undrar fortfarande hur jag ska hantera det på ett ansvarsfullt sätt. Rösta för att ge ”mina” kandidater mer inflytande och samtidigt ge ett tyst stöd för dagens modell för ledarval? Inte rösta och därmed bidra till minskat stöd för modellen och samtidigt lämna vägen fri för ett ledarskap jag inte vill ha.

Så utmanar kyrkovalet till ett tvåeggat ställningstagande vilket gör det så mycket svårare än andra val.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *